Wpływ działania makroelementów na organizm człowieka
Ludzki organizm do prawidłowego rozwoju potrzebuje nie tylko wody samej w sobie, ale również składników mineralnych w niej zawartych. Dlatego istotne jest zwracanie uwagi na jakość wody, stanowiącej niezbędny element w codziennej zbilansowanej diecie. Jakie składniki może zawierać woda? Zachęcamy do zapoznania się z wpływem konkretnych makroelementów na działanie ludzkiego organizmu oraz skutkami ich niedoborów.
Makroelementy:
Wapń (Ca) – jest składnikiem kości i zębów. Wpływa na prawidłową krzepliwość krwi oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Niedobór tego pierwiastka może powodować nadmierną potliwość, skurcze, a nawet osteoporozę.
Potas (K) – konieczny jest do prawidłowej pracy serca. Reguluje ciśnienie osmotyczne. Odpowiedzialny jest za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni. Niedobór potasu powoduje osłabienie, nerwowość, a także spadek ciśnienia krwi.
Sód (Na) – bierze udział w zachowaniu bilansu wodnego w organizmie. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Szczególnie w czasie upałów, podczas pocenia, traci się duże ilości sodu.
Magnez (Mg) – zapobiega chorobom nowotworowym. Decyduje o prawidłowej czynności układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego. Korzystnie wpływa na przemianę materii. Działa uspokajająco oraz przeciwzapalnie. Zwiększa możliwość obrony ludzkiego organizmu przed infekcją. Ponadto obniża poziom cholesterolu i łagodzi stres. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie i nerwowość.
Chlor (Cl) – w połączeniu z sodem uczestniczy w utrzymaniu bilansu wodnego oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Odgrywa znaczącą rolę w procesach trawiennych. Wpływa korzystnie na samopoczucie, kondycję fizyczną i wydajność pracy.
Fosfor (P) – uczestniczy w regulacji pH oraz w przewodnictwie nerwowym. Niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu komórek.
Makroelementy regulują podstawowe czynności ludzkiego organizmu. W celu uniknięcia niepożądanych skutków ich niedoboru, powinno zwracać się uwagę na jakość spożywanych wód i pamiętać o składnikach mineralnych, komponując dietę.