pH wody – co warto wiedzieć?
Doskonale wiesz, że woda jest niezwykle ważna dla ludzkiego organizmu, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jaką powinieneś pić? Chemicy i biolodzy dobrze wiedzą, że ciecz cieczy nierówna. Jeżeli chcesz wiedzieć nieco więcej o najlepszej wodzie dla swojego ciała i ducha, koniecznie przeczytaj poniższy tekst i wprowadź najlepszą wodę do swojej diety.
Skala pH
Warto rozpocząć od zdefiniowania najważniejszej cechy płynu, czyli odczynu pH. Skala mówi o tym, czy dana ciecz jest zasadowa, obojętna czy kwaśna. Badanie, podczas którego osiąga się pożądany rezultat na skali, opracowanej przez Sørena Sørensena, polega na sprawdzeniu jaką objętość w roztworze stanowią jony wodorowe i czy są one aktywne. Wynik umieszcza się na 14 stopniowym wykresie, gdzie pierwsze kreski, od zera do siedmiu oznaczają charakter kwaśny, natomiast od siedmiu do czternastu zasadowy, przy czym odczyn wynoszący równo 7 ma czysta, naturalna woda i jest ona obojętna. Badanie odczynu roztworu wykonuje się za pomocą papierowych wskaźników, gdy barwią się one na żółto lub odcień pokrewny, oznacza to, że substancja jest słabiej lub mocniej kwaśna, natomiast w przypadku otrzymania niebieskiej lub podobnej, chłodnej barwy, roztwór pozostaje zasadowy.
pH wody – co warto wiedzieć?
Wiesz już jak bada się odczyn pH, ale właściwie czemu służy taka wiedza? Jak wykorzystać ją w trakcie codziennych czynności? Picie wody jest jednym z działań, którego nie powinieneś omijać w codziennej rutynie. Oprócz odpowiedniej ilości, należy dobrać wodę o właściwym pH, tak aby dodatkowo nie obciążać organizmu, a jednocześnie zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Spożywanie płynów pomaga wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w ludzkim ciele, dlatego na początek warto dowiedzieć się jaki odczyn mają narządy wewnętrzne, a ponieważ jest to bardzo trudne i każdy element układu pokarmowego ma inny charakter, należy kierować się pH krwi i osocza, które powinno wynosić 7,36, czyli lekko zasadowe. Dieta przeciętnego Polaka, jest zwykle przepełniona produktami kwaśnymi, a spożywanie ich w nadmiarze, prowadzi do szybkiego zakwaszenia organizmu, dlatego większość społeczeństwa powinna sięgać po płyny o zasadowym odczynie, nieco wyższym niż ten obecny w płynie ustrojowym. Najlepszym rozwiązaniem będzie woda o pH na poziomie od 7,4 do 8 lub 9, wyższe wyniki to już mocne zasady, które działają zbyt mocno, a nawet drażniąco na przewód pokarmowy, dlatego nie nadają się do picia. Skąd czerpać wodę o idealnym pH? Najlepiej z kranu, po uprzednim przefiltrowaniu, wówczas, po zastosowaniu dobrego filtra, otrzymuje się wodę o charakterze lekko zasadowym, czyli najbardziej pożądanego przez organizm.
Skutki picia kwaśnej wody
Co się stanie gdy organizm zostanie nadmiernie zakwaszony? Do głównych skutków ubocznych należą: zapalenie dziąseł, zajady, biegunki, katar, predyspozycje do zapalenia jelit, podrażnienie i pieczenie dróg moczowych, sucha skóra skłonna do podrażnień w miejscach największej potliwości, osłabienie włosów i paznokci, skurcze łydek, reumatyzm, artretyzm, lumbago, osteoporoza, zapalenie ścięgien, bóle stawów. Do powyższego katalogu należy dodać również schorzenia na tle nerwowym, takie jak: depresja, nerwica, brak energii czy stałe zmęczenie. Niestety wszystkie wymienione przypadłości, nie wskazują jednoznacznie na zakwaszenie organizmu, a ich przyczyny mogą być zróżnicowane, dlatego chcąc uchronić się przed nadmiernym spadkiem pH Twojego ciała, na wszelki wypadek sięgaj po wodę o odczynie lekko zasadowym, przekraczającym 7,4.
Picie wody jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak powszechnie wiadomo, nie tylko ilość jest ważna, ale również jakość przyjmowanych płynów. W przypadku wskazanej liczby litrów wody, należy wybierać ciecz z pewnego źródła, najlepiej domowego, w którym zamontowany został filtr. W ten sposób będziesz mieć pewność, że ciecz nie jest kwaśna, ani zbyt zasadowa.