Jak usunąć kamień z czajnika?
Zbierający się w czajniku kamień może być naprawdę uciążliwy, szczególnie przy twardej wodzie – wtedy odkamienianie może być konieczne nawet co dwa tygodnie. Jak usunąć kamień z czajnika szybko i skutecznie?
Jak usunąć kamień z czajnika
Istnieje kilka domowych sposobów na pozbycie się kamienia z czajnika – można to zrobić za pomocą sody oczyszczonej, soku z cytryny, obierek ziemniaczanych, octu albo coca-coli. Wystarczy włożyć któryś ze składników do czajnika, zalać wodą i zagotować kilkukrotnie. Niestety, te domowe metody mają dużą wadę: zapach niektórych substancji, na przykład octu, utrzymuje się wewnątrz czajnika naprawdę długo i aby skutecznie się go pozbyć należy zagotować wodę wiele razy. Z tego względu czasem bardziej opłacalne może być sięgnięcie po środki chemiczne dostępne w większości sklepów. Trzeba jednak mieć na uwadze, że składniki w nich zawarte to często substancje o bardzo wysokich stężeniach, które dla wielu osób mogą okazać się drażniące.
Skąd bierze się kamień
Kamienny osad, który wytrąca się na grzałkach i ściankach czajnika to nic innego jak nierozpuszczalne sole związków wapnia i magnezu, a ściślej mówiąc są to dwie substancje: węglan wapnia i wodzian magnezu. Skąd biorą się one w przestrzeni czajnika? Z wody! Ciecz dopływająca do kranów nie jest pozbawiona obecności innych substancji – znajdują się w niej także jony wapnia oraz magnezu, które pod wpływem wzrastającej przy gotowaniu temperatury wytrącają się w postaci osadu. Wiedza o pochodzeniu kamienia obecnego w czajniku prowadzi do jednego wniosku: nie jest możliwe, by pozbyć się go raz na zawsze ani przy użyciu domowych sposobów, ani za pomocą chemicznych specyfików.
Woda bez kamienia w czajniku
Jedynym rozwiązaniem, które pozwala na całkowite uwolnienie się od problemu kamienia w czajniku jest zainstalowanie specjalnych filtrów do wody – ich działanie trafia w samo źródło problemu, a nie tylko w jego skutki. Filtr na bieżąco płucze przepływającą wodę i usuwa z niej jony odpowiedzialne za powstawanie osadu, dzięki czemu kiedy dociera ona do kranu jest już pozbawiona substancji odpowiedzialnych za powstawanie kamienia.
Kamień w czajniku można próbować usuwać na różne sposoby, jednak tylko jeden z nich jest rzeczywiście skuteczny – domowe filtry usuwają bowiem czynnik bezpośrednio odpowiedzialny za powstawanie osadu, czyli jony wapnia i magnezu obecne w kranówce. Inwestycja w filtr naprawdę się opłaca, gdyż odkamieniona woda nie tylko wpłynie na poprawę smaku porannej kawy, ale też sprawi, że czajniki i podobne mu urządzenia nie będą tak szybko się niszczyły.