Czym ugasić pragnienie?
O tym, w jaki sposób najlepiej nawodnić organizm, pisaliśmy w tym artykule. Skoro więc zasady spożywania płynów są już jasne, teraz podpowiemy czym gasić pragnienie. Niestety nie wszystkie napoje się do tego nadają – niektóre wręcz przyczyniają się do tracenia substancji odżywczych i wody. Co więc należy pić?
1. Woda przede wszystkim!
Nic nie zapobiegnie odwodnieniu tak skutecznie jak picie wody. Musi być jednak niegazowana i mineralna – tylko taka uzupełni składniki, które organizm utracił razem z potem. Osoby nie lubiące jej smaku (a w zasadzie jego braku) mogą go zmienić dodając kilka plasterków cytryny i miętę, co zadziała orzeźwiająco. Dobrym rozwiązaniem jest też wzbogacenie tej mieszanki o zielonego ogórka, mango albo owoce cytrusowe.
2. Kwas chlebowy
Choć jest produktem dostępnym w każdym sklepie, to w Polsce nie zdobył takiego uznania jak na wschodzie. Zawiera witaminy z grupy B i wyłącznie naturalne składniki, co czyni go napojem doskonale gaszącym pragnienie. Mimo tych dobroczynnych właściwości nie należy nadużywać kwasu chlebowego w gorące dni, ponieważ zawiera śladowe ilości alkoholu.
3. Herbaty
Szczególnie zielona, biała, owocowa i wszystkie ziołowe – wbrew pozorom są jednymi z lepszych napojów gaszących pragnienie. Zawierają mnóstwo witamin, wspomagają procesy zachodzące w organizmie, relaksują i wyciszają. Choć w czasie upałów są ostatnimi napojami, o których myśli się chcąc ugasić pragnienie, to warto na własnej skórze przekonać się co do ich skuteczności. Moczopędne działanie herbaty czarnej i czerwonej sprawia, że nie są polecane do uzupełniania płynów, dlatego lepiej poprzestać na wcześniej wymienionych rodzajach.
4. Kefiry, jogurty, maślanki
Fermentacja mleka dokonująca się za sprawą bakterii probiotycznych przyczynia się do powstania wymienionych wyżej produktów. Okazuje się, że ich spożycie skutecznie gasi pragnienie i ma działanie orzeźwiające. Dodatkowo regulują one procesy trawienne, dostarczają białka i substancji odżywczych, a więc skutecznie uzupełnią substancje tracone przez organizm w czasie wysiłku lub upału.
5. Izotoniki
To łatwy sposób dostarczania organizmowi odpowiedniej ilości elektrolitów i biopierwiastków. Właściwości napojów izotonicznych są nieocenione w przypadku utraty wody i soli mineralnych, jednak należy uważnie wybierać tego rodzaju produkty. Niestety wiele z nich zawiera zbyt dużą ilość cukru, który nie dość że odkłada się w tkankach, to powoduje mniejsze nawodnienie organizmu – a więc proces odwrotny do zamierzonego.
6. Alkoholowi mówimy zdecydowane “nie”
Jego spożycie powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych – tak samo działają promienie słoneczne. Nie trudno domyślić się, że efektem połączenia tych dwóch czynników mogą być problemy z układem krążenia. Ponadto alkohol pobiera wodę z organizmu, a w cieplejsze dni ma znacznie większe stężenie niż normalnie.
Nie wolno bagatelizować pragnienia, gdyż świadczy ono o konieczności uzupełnienia wody i substancji odżywczych utraconych przez organizm. Warto zwracać uwagę zwłaszcza na to czym się nawadniamy, by dostarczyć wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych.