Woda z kranu – jak powstaje?
Każdy z nas używa wody z kranu – do przygotowywania posiłków, herbat i kaw lub jako napój w gorące dni, ale także do mycia naczyń czy robienia prania. Nikt jednak nie zastanawia się, skąd bierze się woda w kranie i jakie procesy musi przejść, by wypłynąć z naszych kranów. Co powinniśmy wiedzieć o wodzie, do której dostęp mamy w każdym domu?
Istnieją dwa źródła, z których czerpie się wodę: studnie głębinowe i powierzchniowe. Ta ze studni powierzchniowej jest bardziej narażona na wszelkie zanieczyszczenia, dlatego proces jej uzdatniania jest o wiele bardziej skomplikowany, niż w przypadku wody ze studni głębinowej. Na czym polegają zatem procesy uzdatniania?
Woda głębinowa, jeżeli nie spełnia warunków, przechodzi proces utleniania, koagulacji, filtrowania oraz dezynfekcji. Utlenianie polega na dostarczeniu tlenu, dzięki czemu zmniejsza się liczba magnezu i żelaza w wodzie, które powodują efekt tzw. twardej wody. Koagulacja wpływa na skład wody, poprzez dodanie tzw. koagulantów. Filtracja z kolei polega na oczyszczeniu wody ze związków żelaza i manganu. Ostatnim etapem jest dezynfekcja wody, która pozwala na usunięcie wszelkich bakterii i drobnoustrojów mogących zaszkodzić osobom spożywającym kranówkę.
Woda powierzchniowa nie jest twardą wodą, gdyż zwiera mniejszą ilość magnezu i żelaza. Jednak jest ona narażona na obecność innych, niebezpiecznych składników, np. ścieków. Dlatego proces jej uzdatniania zaczyna się od odłączenia od niej wszelkich zanieczyszczeń. Następnie ozonuje się ją, czyli wprowadza do komory z ozonem. Po tym procesie do wody dodaje się wcześniej wspominane koagulanty, które zmniejszają mętność wody i wpływają na jej barwę. Ostatnimi procesami są filtracja i dezynfekcja, których przebieg jest podobny, jak w przypadku wody głębinowej.
Mimo iż woda, która trafia do naszych kranów, powinna spełniać wszystkie normy, nie zawsze tak się dzieje. Głównie dlatego, że stan rur wodociągowych w większości nie jest idealny. Mimo iż woda opuszcza wodociągi, spełniając wszystkie normy, to po podróży takimi rurami, zmienia się jej skład. Często wzrasta ilość żelaza w wodzie, co wpływa na powstanie twardej wody, czyli takiej o nieciekawym zabarwieniu i zapachu. Twarda woda wpływa także na smak potraw oraz zostawia nacieki na kubkach po wypiciu kawy lub herbaty, a także szkodzi urządzeniom w domu, np. czajnikom i pralkom. Dlatego właśnie, aby tego uniknąć, warto filtrować wodę z kranu.
Filtrując wodę mamy pewność, że spełnia ona wszystkie wymogi, jest smaczna i nie spowoduje żadnych dolegliwości po jej spożyciu, a domowy sprzęt będzie nam służył przez znacznie dłuższy czas. Mimo iż wodociągi zapewniają użytkowników o znakomitej jakości wody, czasami lepiej nie ryzykować.
Zanim woda dostanie się do naszych domów, musi przebyć długą drogę jej uzdatniania. Dla każdego człowieka woda jest bardzo ważna, gdyż umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego każdy z nas powinien zwrócić uwagę na jakość wody, którą codziennie spożywa.