Kamień kotłowy – jak się go pozbyć?
Kamień kotłowy to warstwa osadu z wytrącających się pod wpływem temperatury substancji, które znajdują się w nieuzdatnionej wodzie. Dotyczy to różnych związków, takich jak węglany, siarczany, chlorki lub krzemiany wapnia i magnezu – to od ich zawartości zależny jest stopień twardości wody. Powstająca warstwa kamienia ma kilka szczególnych cech, które powodują, że warto zadbać o odpowiednie środki zapobiegawcze, powstrzymujące jego pojawianie się.
Najczęstsze miejsca, w których narasta warstwa kamienia kotłowego, to grzałki urządzeń do podgrzewania wody, ściany kotłów i bojlerów, powierzchnia instalacji przewodzących podgrzaną wodę oraz zawory i dysze, z których ulatnia się gorąca woda lub para wodna. W zależności od wysycenia wody wspomnianymi wcześniej substancjami – osad tworzy się w różnym tempie. Ze względu na charakterystyczne właściwości wody jako substancji chemicznej, w naturalnym środowisku jest zdolna rozpuszczać minerały. Kiedy jednak trafi do środowiska sztucznego – rur, kotłów czy bojlerów, minerały i pierwiastki rozpuszczone w wodzie są przyciągane do powierzchni urządzeń i instalacji. Z wody podgrzanej już do kilkudziesięciu stopni Celsjusza, uwalniany jest dwutlenek węgla i wytrąca się osad z rozpuszczonych soli.
Dlaczego osad – kamień kotłowy – jest niepożądany i warto zadbać o zapobieganie jego powstawaniu? Istnieje kilka powodów. Jednym z nich jest fakt, że ślady i naloty, które tworzy, wyglądają nieestetycznie. Kamień pokrywa słuchawki prysznicowe, krany – może osadzać się również na powierzchniach wanny, brodzika, toalety i w innych miejscach. Osadzająca się warstwa przyczynia się do niszczenia uszczelek, spłuczek i innych wrażliwych części w instalacjach i urządzeniach. Kamień ogranicza zdolność do wymiany cieplnej urządzeń, dlatego jego obecność powoduje straty energii i obniżenie sprawności kotłów czy bojlerów. Osad może rozrosnąć się do rozmiaru, który jest w stanie całkowicie zablokować przepływ wody w rurze, przez co możliwe jest wystąpienie różnego rodzaju niebezpiecznych awarii. Cząstki kamienia mogą również w negatywny sposób wpływać na wygląd i smak potraw czy przygotowywanych napojów. Przyczynia się także do przyspieszenia procesu rdzewienia powierzchni, które mają kontakt z nieuzdatnioną wodą.
W jaki sposób można zapobiec powstawaniu kamienia? Istnieje kilka metod. Jedną z nich jest instalacja odpowiednich filtrów uzdatniających wodę. Możliwe jest również doraźne stosowanie środków zmiękczających, wiąże się to jednak z regularnymi kosztami i nie zawsze jest w stanie całkowicie zlikwidować problem kamienia. Istnieją również mechaniczne metody usuwania kamienia, są jednak zazwyczaj dość kłopotliwe i mało efektywne – bo problem szybko powraca.