Napoje, którymi powinno popijać się posiłki
Dorosła osoba powinna przyjmować około 2 litrów płynów na dobę. Oprócz spożywanych w ciągu dnia napojów, część wody jest dostarczana w postaci pożywienia – wiele osób nie zdaje sobie jeszcze z tego sprawy. Powszechnym zwyczajem jest popijanie napojów podczas spożywania posiłków. O tym, jakich zasad przestrzegać i co pić, dowiesz się z tego artykułu.
Spożywanie napojów podczas posiłków jest uzależnione od zdrowia osób je przyjmujących. Zdecydowanie odradza się przyjmowania płynów podczas jedzenia osobom cierpiącym na refluks, zgagę czy nadkwaśność. Popijanie powoduje rozrzedzenie soków trawiennych, co może skutkować nieprzyjemnymi objawami gastrycznymi. W przypadku tych osób zaleca się ograniczyć przyjmowanie płynów w trakcie posiłków. Należy unikać picia do pół godziny przed posiłkiem i godziny po spożyciu. Tak jak duże ilości płynów wypijanych do posiłku wydłużają procesy trawienne, tak niewielkie ilości mogą być dobrym uzupełnieniem posiłku.
Napoje, które idealnie skomponują się z posiłkiem to woda niegazowana, herbaty ziołowe, soki owocowe. Jeśli chodzi o wodę, jest ona dodatkowo polecana osobom będącym na diecie. Przyjmowanie jej na 20 min przed posiłkiem wypełni żołądek, dzięki czemu osoby będące na diecie odczują uczucie sytości i podczas posiłku zadowolą się mniejszą porcją żywności. Nie bez znaczenia są walory zdrowotne i smakowe wody, o które można zadbać stosując specjalne filtry przy korzystaniu w wody z kranu. Herbatki ziołowe wypijane podczas posiłków dobroczynnie wpłyną na procesy trawienne. Te są zalecane zwłaszcza przy obfitszych posiłkach. Dobrym uzupełnieniem posiłku są z pewnością soki, ale tylko naturalne bez zawartości cukru. Wzbogacą one posiłek o cenne witaminy i minerały.
Podczas posiłków nie powinno się spożywać czarnej herbaty, która hamuje przyswajanie żelaza, szczególnie potrzebnego dzieciom, kobietom w ciąży oraz wegetarianom. Soki słodzone, nektary i napoje owocową posiadają duże ilości składników chemicznych, takich jak barwniki i konserwanty, dlatego ich też powinno się unikać. Żadnej wartości dla organizmu nie wnoszą również tak popularne napoje gazowane. Zawierają dużo cukru dodatki w postaci sztucznych konserwantów. Ponadto przyczyniają się do powstawania gazów i wzdęć. Warto także wykluczyć wodę z gazem, która o wiele lepiej spełni swoją rolę w gaszeniu pragnienia latem.
Duże znaczenie w spożywaniu napojów podczas posiłku stanowią nawyki żywieniowa ukształtowane na przestrzeni lat. Warto zwrócić uwagę, że nie zawsze są one prawidłowe, a często także wyrządzają organizmowi szkodę. Przede wszystkim należy dokładne przeżuwać spożywany pokarm – to wyeliminuje potrzebę popijania oraz pozytywnie wpłynie na trawienie. Gdy jednak organizm domaga się dodatkowego napoju, zamiast szkodliwych napojów gazowanych lepiej jest dostarczyć mu zdrowy sok lub smaczną wodę.