Uzdatnianie wody w kuchni – jaki filtr wybrać?
Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest odpowiednie filtrowanie wody – ma ona wpływ nie tylko na smak posiłków czy przyrządzanych napojów. Bakterie znajdujące się w niej mogą źle oddziaływać na nasze zdrowie, a co za tym idzie – samopoczucie w ciągu całego dnia. Dlatego właśnie podpowiadamy, jaki filtr do uzdatniania wody w kuchni wybrać wybrać.
Filtr węglowy
Najpopularniejszymi filtrami, które używane są do uzdatniania wody są te węglowe. Stosuje się je często przy butelkach, w dzbankach, lecz również przy większych instalacjach, które świetnie sprawdzą się w kuchni. Aktywne składniki odpowiadają za zlikwidowanie nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, jednocześnie oczyszczając płyn z bakterii oraz zanieczyszczeń. Decydując się na taki produkt, skutki odczujemy niemal od razu – kawa i herbata wreszcie zyskają wyrazisty smak, a przyrządzane przez nas potrawy będą zdecydowanie lepszej jakości. Nie możemy również zapomnieć o kwestiach związanych z ekologią, ponieważ zmniejszymy liczbę zużywanego plastiku, bowiem przefiltrowana woda jest dużo smaczniejsza niż ta butelkowana! Dzięki temu, że przechodzi ona przez węgiel, piasek oraz żwir filtracyjny, mamy pewność, że została dokładnie oczyszczona.
Multifunkcyjny filtr
Najbardziej wymagających zadowoli multifunkcyjny filtr do wody. Jak działa? Za pomocą specjalistycznie przygotowanej mieszanki złóż, regenerującej się dzięki roztworowi z soli i wody, usuwa nadmiar pierwiastków oraz niepożądane substancje organiczne.Gdy zdecydujemy się na to rozwiązanie, naszym jedynym obowiązkiem będzie uzupełnianie soli, którą aplikujemy do zbiornika w formie tabletek. Dodatkową zaletą techniczną jest moduł WiFi, który pozwala na kontrolę pracy urządzenia poprzez telefon czy tablet – w ten sposób, możemy, na przykład szybko przesłać informacje o ewentualnym problemie do serwisanta. Pamiętajmy, że decydując się na uzdatniacz do wody możemy korzystać z własnego ujęcia i nie musimy obawiać się kosztów przyłączenia do wodociągów.
Mikrobiologiczny system filtrujący
Jedną z prostszych metod uzdatniania wody jest instalacja mikrobiologicznego systemu filtrującego. Dzięki jego niewielkim rozmiarom, bez problemu ukryjemy go w szafce przy zlewie. Za pomocą wkładów: węglowego i mikrobiologicznego bakterie oraz wirusy są usuwane, a w wodzie zostają tylko potrzebne minerały. Same filtry wymienia się w bardzo szybki i prosty sposób, dzięki czemu bez problemu poradzimy sobie z tym sami, bez konieczności proszenia o pomoc specjalisty. Dodatkowo, zakupić możemy kranik, specjalnie przeznaczony do oczyszczonej wody, co pozwoli mieć pod kontrolą zużycie wkładu.
Instalacja uzdatniacza do wody, zdecydowanie poprawi jakość naszego codziennego funkcjonowania oraz pozwoli nam zadbać o środowisko. Jest to prosty sposób, aby zatroszczyć się o zdrowie swoje i naszych bliskich.