Miękka woda – jak wpływ ma na codzienne życie?
Miękka woda posiada bardzo dużo zalet – wpływa ona zarówno na kondycję skóry i włosów, smak potraw, jak i nawet stan domowych sprzętów AGD.
Miękka woda a sprzęt AGD
Korzystanie z miękkiej wody w znacznym stopniu przedłuża żywotność wielu sprzętów domowego użytku. Wiąże się to z faktem, że dzięki niej nie powstaje kamień, który bardzo trudno jest usunąć, a także często prowadzi do awarii. Zbyt twarda, nasycona jest nadmiernie jonami wapnia oraz magnezu, które mogą powodować wiele problemów hydraulicznych. W szczególności będzie to dotyczyć pralek, których bębny są często zbiorowiskiem właśnie kamienia, przez co znaczenie szybciej się psują. W wypadku zmiękczonej wody prostsze jak także pranie i zmywanie, dzięki czemu nie trzeba zużywać tak dużej ilości detergentów. Szczególnie widoczne jest to przy korzystaniu ze zmywarek – jeśli używa się zbyt twardej wody po wyjęciu naczyń można dostrzec smugi, a miejscami niektóre elementy mogą być niedomyte. Jakość wody ma także istotny wpływ na instalację c.o., która odpowiada za jej nagrzewanie. W przypadku większości kotłów wartość graniczna twardości nie powinna wynosić więcej niż 11,2°dH.
Wpływ miękkiej wody na kondycję skóry
Miękka woda ma także znaczący wpływ na kondycję skóry. Twarda, w pośredni sposób, może przyczyniać się do powstawania trądziku, pogorszenia kolorytu, wysuszenia naskórka, a także przyśpieszenia pojawienia się symptomów starzenia się. Wbrew krążącym mitom, zmiękczona woda, znacznie lepiej rozpuszcza mydło oraz powoduje lepsze pienienie się kosmetyków pielęgnacyjnych, przez co dobrze jest poświęcić chwilę dłużej na ich dokładne zmycie. Twardość jest także istotnym aspektem związanym z dbałością o włosy. W wypadku mycia ich tą znacznie bardziej miękką można zauważyć, że są mocniej odżywione, wolniej się przetłuszczają, a także się nie puszą. Już po krótkim okresie korzystania z miękkiej wody będziesz szybko odczuwać jej pozytywne skutki.
Miękka woda w kuchni
Jakość wody ma również duży wpływ na smak przygotowanych w kuchni napojów oraz posiłków. Jeśli jest ona za twarda, co wiąże się z wysokim poziomem nasycenia, może zabijać smak kawy, ponieważ nie będziemy w stanie jej odpowiednio zaparzyć. W przypadku herbaty, widoczny może być dziwny, pływający osad. Warto także pamiętać o kwestiach związanych z dbałością o ekspres, bowiem zakamieniony będzie serwować niesmaczny napój, a także po pewnym czasie przestanie dobrze działać. Twarda woda, przez ilość zawartych w niej związków chemicznych, będzie miała także znaczenie podczas gotowania warzyw, przez którą mogą stracić kolor i będą wyglądać zdecydowanie mniej apetycznie.
Warto jest rozważyć różnego rodzaju możliwości związane ze zmiękczaniem wody, ponieważ proces ten przyniesie nam wiele pozytywnych skutków, które odczujemy już po kilku dniach. Szczególnie skuteczne okażą się specjalne urządzenia z różnego rodzaju filtrami, montowane do głównego przyłącza wody.